Je denkt er liever niet over na, een inbraak in huis. Toch worden dagelijks tientallen gezinnen slachtoffer van een inbraak, waarbij inbrekers met steeds meer geweld te werk gaan. Niet alleen om een raam of deur te kunnen forceren, maar ook om aanwezigen in huis aan te zetten tot het afstaan van hun meest waardevolle bezittingen. Weet jij wat je moet doen, wanneer je te maken krijgt met een inbraak? Hoe zorg je na een inbraak dat sloten vervangen worden? In dit artikel lees je er meer over. 

Tip: kijk na het lezen van dit artikel nog eens naar de huidige staat van je inbraakbeveiliging. Waar liggen kansen om de inbraakbeveiliging thuis te verbeteren? Een slotenmaker kan je hierbij helpen en bijvoorbeeld direct nieuwe sloten monteren op ramen en deuren. 

Aangifte doen bij de politie als eerste stap 

Na een inbraak in huis is het allereerst zaak om aangifte te doen bij de politie. Mocht je vermoeden dat de inbrekers nog in de woning of rondom het huis aanwezig zijn, dan kun je direct 112 bellen. In alle andere gevallen, bijvoorbeeld na een inbraak op een moment dat je zelf niet aanwezig was, kun je het reguliere politienummer benaderen: 0900-8844. De politie komt bij je thuis langs om de schade op te nemen en eventuele inbraaksporen veilig te stellen. Mogelijk kan aan de hand van deze sporen achterhaald worden wie verantwoordelijk zijn voor de inbraak. 

Buurtonderzoek om beelden inbrekers veilig te stellen 

De politie voert in sommige gevallen een buurtonderzoek uit, waarbij bijvoorbeeld geprobeerd wordt beelden van slimme deurbellen en beveiligingscamera’s veilig te stellen. Op deze manier wordt geprobeerd de vluchtroute van inbrekers te reconstrueren. Het helpt om na de inbraak zelf ook een slimme deurbel op te hangen. De kans op een succesvolle inbraakpoging neemt hiermee sterk af. Je weet altijd wie zich rondom je woning bevindt. 

Schade doorgeven aan de verzekeraar 

Nadat de aangifte is opgenomen door de politie en eventuele inbraaksporen veilig zijn gesteld, kun je de verzekeraar benaderen. De verzekeraar helpt je de schade te herstellen, door bijvoorbeeld zorg te dragen voor het vervangen van een beschadigd slot. Er wordt in hierbij een slotenmaker langs gestuurd. In sommige gevallen kun je dit met toestemming van de verzekeraar zelf regelen. De ontstane inbraakschade herstellen gaat mogelijk verder dan het vervangen van het slot. Mogelijk is naast het slot ook het kozijn van de deur beschadigd geraakt, is er een raam ingegooid door inbrekers, enzovoorts. Bespreek met de verzekeraar hoe deze schade hersteld moet worden. 

Zorg voor een verbetering van de inbraakbeveiliging 

Het herstel van inbraakschade vormt een goed moment voor het verbeteren van de algehele inbraakbeveiliging. Je wilt immers niet opnieuw slachtoffer worden van een inbraak in huis. Zorg dat de slotenmaker een slot monteert met een hoge SKG-beoordeling. Informeer daarnaast naar mogelijkheden om je woning van een alarmsysteem te voorzien. Mocht het inbrekers opnieuw lukken een slot te forceren, dan zal het alarmsysteem hen een volgende keer afschrikken. Dit vergroot de pakkans immers aanzienlijk.