Vaak blijkt het beveiligen van een woning lastiger te zijn, dan men op voorhand verwacht. In de afgelopen jaren zijn inbrekers steeds meer geweld gaan gebruiken om huizen binnen te dringen. Het leidt tot gevaarlijke, angstaanjagende situaties voor bewoners. Reden genoeg om nog eens kritisch naar jouw inbraakbeveiliging te kijken. Maak je gebruik van kwalitatief hoogwaardig hang- en sluitwerk binnen en buiten je woning? Heb je naast een stevig slot op elk raam en iedere deur een alarmsysteem geïnstalleerd, passend bij de risico’s in de inbraakbeveiliging van jouw huis? Probeer je inbrekers momenteel al af te schrikken met een beveiligingscamera aan de gevel? Wanneer je deze vragen niet allen met ja kunt beantwoorden, is het zaak de inbraakbeveiliging in huis te verbeteren. In dit artikel lees je er meer over. 

Bestaande sloten vervangen voor een door SKG beoordeeld slot 

Een huis beveiligen begint bij het gebruik van een stevig slot op iedere deur. Verschillende factoren hebben invloed op de kwaliteit van een slot. Denk aan de aanwezigheid van een anti-kerntrekcilinder, het aantal punten waarop de deur verbonden zit met een kozijn, enzovoorts. Je hoeft sloten zelf niet op deze punten te vergelijken; dit heeft Stichting Kwaliteit Gevelbouw al voor je gedaan. SKG geeft sloten een beoordeling van maximaal drie sterren. Laat het bestaande sloten vervangen voor een slot met een SKG-beoordeling van tenminste twee sterren. Je vindt deze beoordeling op het slot zelf. Een slotenmaker helpt je bij het vervangen van de sloten. 

Kijk ook naar andere sloten in en rondom je huis 

Vervang niet alleen het hang- en sluitwerk op de voor- en achterdeur. Kijk ook naar de sloten op ramen. Zijn de ramen momenteel beveiligd met een door de SKG beoordeeld slot? Met name ramen in de buurt van een plat dak of bijvoorbeeld een regenpijp vormen een risico in de beveiliging van je woning. Inbrekers weten deze ramen relatief makkelijk open te breken bij het gebruik van een zwak insteek- of oplegslot. 

Alarminstallatie op maat samen laten stellen 

Eerder in dit artikel las je al dat een goed slot niet voldoende is om een inbreker buiten de woning te houden. Combineer een goed slot met een alarminstallatie. Je kunt zo’n installatie als bestaand pakket bestellen. Diverse webshops bieden de alarmsystemen aan. Het is echter verstandiger te kiezen voor een pakket wat op maat samengesteld is door een slotenmaker. Laat eens een risicoanalyse van de woning maken; het biedt inzicht in de grootste risico’s in de inbraakbeveiliging van je woning. 

Combineer je alarmsysteem met een beveiligingscamera 

Maak de inbraakbeveiliging van je woning compleet met een beveiligingscamera. Hang deze op aan de gevel, of kies bijvoorbeeld voor een slimme deurbel. Het helpt inbrekers niet alleen af te schrikken nog voordat zij een inbraakpoging overwegen; ook vergroot je de pakkans op het moment dat zij daadwerkelijk overgaan tot een inbraak in je woning. Beveiligingscamera’s zijn er in tal van verschillende varianten. Voor een paar honderd euro koop je twee camera’s van bijvoorbeeld Google Nest. Je kunt de beelden ervan op afstand bekijken door de camera te verbinden met het netwerk thuis.