Lekkages kunnen een groot gevaar vormen voor de staat van je woning. Snel een lekkage verhelpen is om deze reden cruciaal. Schade als gevolg van een lekkage komt in verschillende vormen voor. Denk bijvoorbeeld aan lichtgele tot gele vochtplekken op een muur. Het herstel ervan is pas mogelijk, wanneer de lekkage zelf is opgelost. Zou je een muur opnieuw verven of behangen, dan wordt de vochtvlek al snel opnieuw zichtbaar. Daar komt bij dat deze vlekken de ideale voedingsbodem vormen voor schimmels. Een lekkage maakt daarbij dat bewoners vaak meer last hebben van reumatische en astmatische klachten; het is het gevolg van een toegenomen luchtvochtigheid in ruimtes thuis. 

Probeer een lekkage zelf te verhelpen 

Bij een lekkage in huis kun je allereerst proberen deze zelf te verhelpen. Dit doe je door het vochtspoor te volgen en op basis van de uitkomst ervan naar een oplossing te zoeken. Merk je een lekkende leiding op in de badkamer? Bind er een doek stevig omheen en schakel een loodgieter in om de lekkage op te lossen. In veel gevallen blijkt het lastig de bron van een lekkage zelf te achterhalen. Denk aan een lekkende leiding achter een muur of boven het plafond. In zo’n geval heb je hulp van een vakman nodig om de lekkage op te lossen. 

Met spoed een loodgieter laten komen 

In het geval van een serieuze lekkage, denk aan een gesprongen leiding in de winter, loont het om de spoeddienst van een loodgietersbedrijf te benaderen. Een spoednummer is over het algemeen iedere dag en 24 uur per dag benaderbaar. De loodgieter komt direct naar je toe om de lekkage op te sporen en te verhelpen. Om erger te voorkomen kun je de hoofdkraan tijdelijk dichtdraaien. Het voorkomt dat er steeds meer vocht in wanden, vloeren of bijvoorbeeld houtwerk trekt.