Grote fabrieken met massaproductie zijn niet meer weg te denken uit ons leven anno 2022. vrijwel elk product of object wat je in huis hebt komt uit een mega fabriek. Al is het een ikeakast, een tandenborstel of een wasmand, bijna alles komt uit een grote fabriek. Om deze massaproductie te kunnen faciliteren gebruiken bedrijven vaak een cnc bewerkingscentrum en cnc draaibank. Heb jij toevallige een cnc bewerkingscentrum te koop? Dan heb je goud in handen. Bedrijven betalen hier namelijk veel geld voor om over te nemen. Of het een nieuwe of tweedehandse is maakt niet uit. Hieronder leggen we uit waarom.

Wat is een cnc bewerkingscentrum?

Om te beginnen moeten we eerst uitleggen wat een cnc bewerkingscentrum nou eigenlijk is. Een cnc bewerkingscentrum is een machine die in een fabriek staat en veel producten bewerkt. De werkzaamheden van de machine bestaan uit boren, tappen en frezen van metaalsoorten om deze vervolgens in een ander product te kunnen verwerken. Erg handig dus! De bewerkingscentra worden door een computer aangestuurd en hoeven niet bemand te worden. Hierdoor zijn de machines uitermate geschikt voor massaproductie. Zowel voor de productie van grote en kleine series.

Wat is een cnc draaibank?

Naast een cnc bewerkingscentrum staan er in veel fabrieken ook cnc draaibanken. Dit zijn draaibanken die volledig door de computer gestuurd worden. Een cnc draaibank wordt gebruikt voor het bewerken van assen. Je hebt een aantal variaties assen binnen een draaibank. De draaibank bestaat vaak uit een Y- en C-as. Net als het bewerkingscentrum is de draaibank ook erg geschikt voor massaproductie en levert zij een constante kwaliteit. Een cnc draiabank is vaak uitgerust met een besturingsysteem van Fanuc, Heidenhain, SIemens of Mazaktrol. Ook dit is redelijk vergelijkbaar met een cnc bewerkingscentrum.

De grootste bedrijven van Nederland

Nederland is een echt handelsland. Al vroeg in de geschiedenis stond ons kleine landje bekend als handelsnatie. Hierdoor zijn er veel grote bedrijven met dito fabrieken te vinden. Hier bespreken we kort de allergrootste. Op de derde plek staat de ING bank. Sinds 1991 bestaat deze bank en de afgelopen jaren is de invloed op mondiaal vlak enorm toegenomen. Logische plaats dus voor ING. Op de tweede plek staat een relatief onbekend bedrijf: Vitol. Dit bedrijf is groot geworden met de handel van grondstoffen over de hele wereld. Ten slotte op de eerste plaats niemand minder dan: de Royal Dutch Shell. Een van de grootste oliebedrijven ter wereld en al opgericht in 1907.

Hoe koop je een cnc bewerkingscentrum?

Het aanschaffen van een nieuw cnc bewerkingscentrum kan een erg dure grap zijn. Hierdoor kiezen veel bedrijven er niet voor om een splinternieuwe aan te schaffen, maar kijken zij naar tweedehandse opties. De gebruikte bewerkingscentra zijn net zo goed als nieuwe en gaan door tal van keuringen heen. daarnaast zijn er genoeg professionals die jouw werknemers wegwijs kunnen maken met een cnc bewerkingscentrum. Eveneens geldt dit ook voor de cnc draaibanken. Dit is ook een flinke inverstering die met name iets kleinere, minder kapitaalkrachtige bedrijven zich niet kunnen veroorloven. Een aantal voorbeelden van goede cnc bewerkingscentra zijn: DMG Mori, Reckermann en Mazak. Bij verschillende aanbieders zijn deze machines verkrijgbaar.