De inflatie is anno 2022 nog nooit zo hoog geweest. Het is op dit moment moeilijker dan ooit om je kop boven water te houden als zzp’er en eigenaar van een klein of middelgroot bedrijf. Een van de aller lastigste dingen als eigen baar is financieel gezond blijven. Het klinkt makkelijker dan dat het is. Veel eigen bazen stappen naar een accountancy kantoor om advies te vragen. In dit artikel leggen we uit waarom het zinvol is om advies te vragen en je bedrijf financieel gezond te houden.

Signalen van een financieel gezond bedrijf

Niet elke ondernemer heeft evenveel tijd om zich intensief met de boekhouding bezig te houden. Gelukkig kunnen een aantal signalen wat houvast bieden dat het goed gaat met je bedrijf. De eerste is simpelweg dat je bedrijf winst maakt. Het is een heel simpel signaal of het goed gaat met je bedrijf. Daarnaast moet je kijken of je kosten overeenkomen met je omzet. Mocht dit niet in balans zijn is er iets mis. Ook is een stabiele cashflow een teken dat het goed gaat met je bedrijf. En als laatste heb je meer eigen vermogen dan vreemd vermogen.

Tips om je bedrijf financieel gezond te houden

Het is natuurlijk erg fijn als je bedrijf financieel gezond is, maar je wil natuurlijk ook dat dit zo blijft. Om dat te bewerkstelligen is het van belang om te budgetteren en geen impulsieve aankopen te doen waar je later spijt van hebt. Het klinkt stom, maar je moet niet meer geld uitgeven dan dat je hebt. Blijf ook evalueren. Enerzijds met jezelf en gestelde doelen, maar ook met werknemers die je van advies kunnen voorzien. Blijf ten slotte bij je opgestelde plan. Je moet niet elke dag iets anders willen bereiken. Stel voor je bedrijf een plan op en volg de stappen in dat plan. Alleen dan behaald je ook daadwerkelijk de gestelde doelen. 

Wat doet een accountant?

Een accountant is iemand die jou en je bedrijf kan helpen met het samenstellen, beoordelen en controleren van jaarrekeningen en financiële overzichten. In Nederland zijn grote bedrijven vaak zelf verplicht om een accountantsverklaring mee te sturen met de jaarrekening. Dit geeft aan hoe belangrijk een accountant kan zijn voor jouw bedrijf. Een accountant kan je dus goed helpen bij de financiële gezondheid van jouw bedrijf. Weet wel dat een accountant geen belastingadviseur is. Wel kan diegene jou verlichten door de financiën van het bedrijf op zich te nemen. Zo kan jij je volledig richten op het ondernemen en hoef je je geen zorgen te maken over de financiële gezondheid van je bedrijf. 

Financieel plan, hoe werkt dat?

Bij het opstarten van een bedrijf is het van belang dat je nadenkt over een financieel plan. Dit is een plan waarin je een aantal zaken opneemt wat betreft de financiën. In dit plan moet je een schatting maken van je omzet, kosten voor inkopen en de winstverwachting van de komende jaren. Ook moet je beargumenteren hoe je jouw bedrijf gaat financieren en staan er vier deelbegrotingen in het plan. Hierbij kan je natuurlijk ook hulp krijgen van professionals. Als ondernemer sta je er immers nooit alleen voor.