Een creditcard of kredietkaart is een betaalpas waarmee je transacties maakt en er niet gelijk voor hoeft te betalen. Bij een ‘normale’ betaalpas wordt het geld gelijk van de rekening afgeschreven. Bij een creditcard gebeurt dit altijd op een bepaalde datum. ZO heb je meer flexibiliteit wat betreft het uitgeven van je geld. Een creditcard kan handig zijn als je even krap bij kas zit of aan het einde van de maand pas je salaris krijgt gestort. Bij veel banken kun je een gratis kredietkaart krijgen. Ook zijn er varianten voor studenten en jongeren.

Gevaren van een creditcard

Bij het gebruik van een creditcard gaat de gebruiker een kleine lening aan. Je krijgt immers geld wat je misschien op dat moment helemaal niet hebt. De afgelopen jaren is er een enorme toename wat betreft creditcardschulden. Volgens het CBS zijn die schulden vanaf 1998 tot 2010 opgelopen tot 1,4 miljard euro. In de Verenigde Staten zijn de creditcardschulden nog vele malen hoger en is dit een enorm probleem. Mensen sluiten verschillende creditcards af om eerdere schulden te betalen. Hierdoor komen zij in een neerwaartse spiraal. Voor de aanschaf van een creditcard is het dus ook van belang om je bewust te zijn van de risico’s.

Voordelen van een creditcard

Er zitten natuurlijk ook veel voordelen aan een creditcard. Zo kan je wereldwijd bijna overal met een creditcard betalen. Met een normale bankpas lukt dit niet altijd. Voor vakanties of zakenreizen is een creditcard dus ideaal. Daarnaast kan je op internet op een hele veilige manier transacties maken. Je kan in vrijwel elke webshop betalen en mocht er iets mis zijn kan je je geld terug krijgen van de creditcardmaatschappij. Ook kun je een groot geldbedrag in kleine delen terugbetalen. Dit kan erg fijn zijn als je een grote uitgave niet in een keer wil betalen. Ten slotte bieden de creditcardmaatschappijen een erg goede service aan. Je kan 24/7 de klantenservice bereiken om schade, diefstal of verlies te melden.