Het werken met elektriciteit kan heel gevaarlijk zijn. Er kan zelfs een brand ontstaan als je niet veilig te werk gaat met elektriciteit. Het is ook altijd belangrijk om hierop te letten. Let je niet met bepaalde kabels op, dan kunnen er vuur vonkjes ontstaan of zelfs een brand. In dit artikel kan je alles lezen over veilig omgaan met stopcontacten en wat je moet doen als je vuurvonkjes ziet. Moet jij nog stroom aan leggen in jouw woning in Breda? Regel dan een elektricien! Dit is de meest veilige optie.

Veilige kabels gebruiken

Heel veel apparaten werken op elektriciteit. Wil je een tosti maken, ook dan zal je elektriciteit nodig hebben voor jouw tosti apparaat. Het is dan belangrijk dat je een tosti apparaat gebruikt met een goed geïsoleerde kabel. Om vonkjes en een brand te voorkomen moet je geen half afgekauwde kabel gebruiken. Het kan zijn dat jouw huisdieren aan jouw kabels hebben gebeten, gebruik die dan niet meer als die dusdanig kapot is. Dit kan heel gevaarlijk zijn. Elektriciteitskabels moeten altijd goed geïsoleerd zijn om er veilig gebruik van te kunnen maken. Je moet er ook mee oppassen dat er nooit water in het stopcontact komt. Dit is heel gevaarlijk. Vocht of water is een echte vijand. Je zal dan kortsluiting of brand ontstaan. 

Gaat er iets mis als je een vonk ziet bij je stopcontact?

Je hebt het vast al wel eens gezien. Een vonkje als je een stekker in een stopcontact wilt doen. Dit komt als er kortsluiting ontstaat. Het is niet direct altijd gelijk gevaarlijk, alleen als dit probleem zich voort zet. Dan is het handig om er een elektricien na te laten kijken. Van deze vuurvonkjes zal je ook niks voelen. Het is ook niet gevaarlijk. De vonkjes ontstaan door de elektronen van het stroom die tegen elkaar botsen voordat het stroom soepel gaat lopen. Het is niet zo dat de vonken altijd ontstaan als je een stekker in het stopcontact stopt.