Vergelijk het inrichten van de tuin met het indelen van een woning; je hebt de keuze uit tal van verschillende stijlen. Kies je voor een landelijke, typische Nederlandse tuin? Ga je wellicht voor een meer klassieke, Engelse stijl? Op het internet valt ontzettend veel inspiratie te vinden voor de inrichting van een tuin. Vaak stelt men dat de tuin het verlengde van de woonkamer moet zijn. Immers, in de zomermaanden plof je het liefst op je tuinset buiten, in plaats van op de bank in de woonkamer. De tuin wordt zo je woonkamer voor de lente en zomer! Ga je voor een luxe loungeset, of geef je de voorkeur aan een ligbed? Ook een picknicktafel wordt veel gebruikt in tuinen. Groot voordeel daarvan is dat je direct voldoende plek hebt voor mensen die blijven eten in de zomer. 

Maak van je tuin een gezellige, sfeervolle plek 

De tuin moet je de ruimte bieden om te ontspannen, ’s avonds te genieten van een hapje en een drankje en je kinderen een plek bieden om te spelen met hun vrienden en vriendinnen. Het inrichten van een tuin begint om deze reden vaak met het bepalen van de verschillende elementen, die terug moeten komen in het uiteindelijke ontwerp. Voor kinderen is het heerlijk om een gazon tot hun beschikking te hebben, eventueel gecombineerd met een zandbak. Ook voor een hond is een gazon onmisbaar. Het gazon blijft lekker koel in de zomermaanden, terwijl het terras al snel opwarmt. Naast een gazon mag het terras niet ontbreken, plaats er je comfortabele tuin- of loungeset. Het is de plek waar je in de zomer ontbijt en de dag afsluit met een barbecue! 

Zorg voor voldoende groen in de tuin 

Waar de gazon en een of meerdere terrassen vaak de basis van een tuin vormen, zijn er verschillende andere elementen die niet mogen ontbreken. Denk ook aan de borders, welke je kunt vullen met verschillende soorten heesters. Zo krijgt je tuin kleur! Daarbij trekken de planten in borders vaak tal van verschillende insecten. Het zorgt voor leven in de tuin. Wil je voorkomen dat al het groen afsterft tijdens een warme zomer? Laat dan een professionele watertank plaatsen.

Zoek een geschikte interieurstijl bij je indeling 

Nu je een overzicht hebt van de verschillende elementen die terug moeten komen in de tuin, kun je nadenken over een passende interieurstijl. Het feit dat de tuin als het verlengde van de woonkamer wordt gezien, maakt dat de stijl die in de tuin gebruikt wordt aan moet sluiten bij de interieurstijl in huis. Je kunt industriële elementen van binnen naar de tuin halen, door bijvoorbeeld voor cortenstalen elementen in de tuin te kiezen. Ook kun je voor een combinatie van grote keien met klinkers op het terras gaan, wat de tuin een ietwat klassieke look geeft. Een derde stijl die je kunt overwegen: de Griekse, mediterrane tuin met witte borders, een aantal olijfbomen en kleine, witte stenen voor de paden door de tuin. Je herkent deze stijl vast; steeds meer mensen kiezen voor dit type tuin. 

Tip: denk ook nog eens na over de manier waarop je enige luxe in de tuin terug kunt laten komen. Ga bijvoorbeeld voor een compact zwembad of zelfs een jacuzzi.