Er bestaat geen exacte formule voor het berekenen van de prijs van een onroerend goed. Er zijn verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden om een passende waarde vast te stellen. Leeftijd van het pand, locatie, typologie en blootstelling zijn er slechts enkele van.

Het is belangrijk dat je oordeelkundig bent bij het vaststellen van een prijs om een goede deal te sluiten. Je wilt de prijs niet te laag vaststellen en geld verliezen, maar je wilt de prijs ook niet te hoog vaststellen en het huis lange tijd te koop houden.

Daarom moet je advies inwinnen bij professionals in het gebied, wat onderzoek doen om te begrijpen hoe de vastgoedmarkt is en, als laatste redmiddel, kunt je ook om een professionele taxatie vragen. Als je van plan bent snel uw huis te verkopen, vindt je hieronder de belangrijkste criteria waarmee je rekening moet houden bij het bepalen van de prijs van jouw woning. Bekijk ze!

1. Leeftijd van de woning

De leeftijd van het onroerend goed is een van de belangrijkste factoren die de prijs beïnvloeden. Logischerwijze is het zo dat hoe nieuwer het huis is, hoe waarschijnlijker het is dat het meer geld waard is, aangezien het type constructie en de staat van instandhouding beter zullen zijn dan, bijvoorbeeld, een huis dat al enkele jaren oud is.

2. Locatie

Een andere relevante factor is de locatie. Een huis met dezelfde kenmerken kan verschillende waarden hebben naar gelang van de geografische ligging. Aan de andere kant is het, naast de geografie, ook van belang om de nabije omgeving te analyseren, d.w.z. diensten, toegangen, enz. Het gebied waar het onroerend goed is gelegen en de gehele omgeving ervan dienen derhalve als criteria om de waarde van het onroerend goed te bepalen.

3. Buitenruimte

De buitenruimte is ook belangrijk bij het bepalen van de prijs. Als het huis een tuin, balkon of terras heeft, zal het waarschijnlijk meer waard zijn. Hetzelfde gebeurt als het faciliteiten heeft zoals een barbecue, zwembad, garage of andere.

4. Blootstelling aan de zon

Een andere belangrijke factor waarmee rekening moet worden gehouden is de natuurlijke verlichting van het pand. Een huis dat op de zon is gericht, een betere natuurlijke verlichting heeft, warmer is en dus energie-efficiënter, zal comfortabeler zijn en daarom waarschijnlijk meer worden gewaardeerd.

Wanneer je een huis verkoopt, is het belangrijk te begrijpen hoe de vastgoedmarkt werkt, zodat je een passende waarde kunt bepalen en een eerlijke deal met de koper kunt sluiten. Met deze tips kunt je snel en praktisch een winstgevende verkoop tot stand brengen.