Ben jij aan het werk, maar ga je met het openbaar vervoer? Ben je daardoor uren kwijt per week aan het reizen naar werk, terwijl je minder uren zou reizen als je een auto hebt? Maar heb je geen middelen om een auto aan te schaffen, dan is leasen misschien wat voor jou! Het leasen van een auto kan op twee manieren, privé en zakelijk. In dit artikel bespreken we hoe jij een zakelijke lease kan aangaan en die uren reizen terug kan winnen door met de auto naar werk te gaan!

Wat is een financial lease?

De financial lease vorm staat ook wel bekend als de zakelijke leasevorm. Deze is dus bedoeld voor zakelijke doeleinden. Moet jij veel voor werk reizen of wil je een betere manier hebben om naar je werk te gaan dan is de financial lease misschien wel de oplossing. 

De financial lease wordt daarom aangegaan door werkgevers en werknemers en zzp’ers. Voor zzp’ers is zowel de privé als de zakelijke lease mogelijk. Het verschil zit hem echter in het soort lease. De zakelijke lease is voor een zzp’er die veel van A naar B moet voordeliger. Dit komt door de fiscale voordelen. Als zzp’er kan je van je financial lease een investeringsaftrek, renteaftrek, terugvordering van de belasting die je op alles betaald en er zit vaak geen kilometerbeperking vast aan het leasecontract. Dit zorgt ervoor dat de zzp’er met een leasecontract comfortabel zijn werk kan doen!

In het geval van de werkgever en werknemer komt er vaak meer bij kijken. De werkgever is degene die het leasecontract voor de werknemer aangaat. Hiervoor gaat hij in discussie met de werknemer. Hoeveel kilometers is er nodig? Hoe wordt de lease betaald en wat doen we met de reiskosten? Zijn allemaal vragen die aan bod komen tijdens deze discussie. Veel werkgevers kiezen ervoor om het aantal kilometers aan te bieden dat gelijk staat aan de afstand vanaf huis naar werk keer twee (je gaat namelijk naar werk en naar huis!). Enkele werkgevers stellen deze financial lease ook ter beschikking voor privé gebruik. De werknemer ervaart bij een financial lease dat hij geen reiskosten meer krijgt en er eventueel geld van zijn brutoloon wordt ingehouden voor de financial lease. Dit zal echter niet veel zijn. 

Tankpas?

Verder is het ook mogelijk om bij het leasebedrijf een tankpas bij het leasecontract te nemen. Een tankpas is bedoeld om alleen mee te tanken en is in sommige gevallen gekoppeld aan een app waar je de kilometerstand van de auto doorgeeft elke keer dat je tankt. Het voordeel van een tankpas is dat de werknemer dan helemaal geen kosten meer heeft aan een auto, terwijl de werkgever belasting kan inhouden op de liters benzine of diesel.

Ben je geïnteresseerd in een financial lease? Ga dan je financial lease berekenen! Met een financial lease berekening weet je of je wel of niet in aanmerking komt voor de financial lease. Deze kan je ook tonen aan je baas wanneer je de discussie aangaat over het samen aangaan van een financial lease.