De kans is groot dat je weleens van het verrotten van hout hebt gehoord. Wanneer jij het hout in en rondom je huis niet goed onderhoudt, kan het zomaar eens zo zijn dat het gaat rotten. Het rotten gebeurt voornamelijk bij hogere temperaturen en in vochtige omgevingen. Ook is het zo dat er een stuk minder snel houtrot in huis zal komen dan bij de kozijnen in de buurt van je raam. In dit artikel kun je wat meer vinden over het herkennen en repareren van houtrot.

Wat is houtrot precies en hoe herken je het?

Houtrot is een vorm van rotten van hout waarbij er schimmels tussen het hout komen. Wanneer het hout voor een lange periode in aanraking komt met vochtige lucht en er verder niks aan wordt gedaan, kunnen er schimmels ontstaan. Dit is iets wat op de lange termijn gevaarlijk kan zijn voor mensen en het is dan ook belangrijk om hier zo snel mogelijk iets aan te doen. Je kunt het houtrot op een aantal verschillende manieren herkennen. Zo kun je het houtrot bijvoorbeeld herkennen aan de hardheid van het hout. Door met de achterkant van een schroevendraaier op het hout te tikken kun je bijvoorbeeld al het verschil zien. Wanneer je het hout kunt induwen en het terugveert, is de kans groot dat je last hebt van houtrot. Ook wanneer de kleur van het hout verandert naar een donkerdere tint is de kans op houtrot aanwezig. De laatste manier waarop je houtrot kunt herkennen, is aan scheuren in de verf of bellen onder de verf.

Het repareren van een houten deur

Wanneer jij last hebt van houtrot, hoeft het lang niet altijd zo te zijn dat je de gehele houten constructie moet verwijderen. Je kunt in enkele stappen een houten deur repareren met EAZYFIX. Het houtrot zul je eerst moeten verwijderen met een hamer of een beitel tot je alleen gezond hout over hebt. Ook van het gezonde hout kun je het beste nog wat verwijderen om te voorkomen dat het binnen de kortste keren weer gaat schimmelen. Wanneer je dit hebt gedaan, kun je houtvuller en houtrot impregneer aanbrengen. Ook kun je ervoor kiezen om andere producten van Alabastine te gebruiken.