Het onderhouden van je leidingen is erg belangrijk. Leidingen zijn onmisbaar in een huis en er gaat van alles doorheen. Je hebt verwarmingsleidingen door de grond lopen, rioleringen, waterleidingen, afvoerleidingen en ga zo maar door. Wat je wil voorkomen bij deze leidingen is dat er eentje verstopt raakt. Een verstopte leiding is namelijk irritant omdat vaak het water niet door wil lopen. Dit kan betekenen dat je doucheputje verstopt raakt, je toilet niet meer doorspoelt of dat je geen water meer uit de kraan krijgt. Je kunt bijvoorbeeld een VSR leidingrenovatie uitvoeren, maar er zijn nog meerdere manieren om je leidingen zelf schoon te krijgen.

Houd je leidingen schoon

Je moet dus net zoveel om je leidingen geven als om je meubels of keuken. Je kunt natuurlijk niet zelf zomaar even een rioolrenovatie uitvoeren, maar je kunt wel op bepaalde problemen letten en kleine verstoppingen zelf oplossen. Misschien ligt het wel voor de hand, maar het regelmatig schoonmaken van je leidingen levert al veel bijdrage aan het onderhouden van je leidingen. Denk bijvoorbeeld aan je haren verwijderen uit het doucheputje of het eten uit de wasbak halen en dit niet lui door de leiding spoelen. Dit klinkt allemaal heel logisch, maar veel mensen vergeten het vaak nog.

Kokend heet water door de leidingen

Voordat je iemand gaat bellen die naar je leidingen gaat kijken wanneer er bijvoorbeeld eentje verstopt zit, kun je eerst zelf nog actie ondernemen. Het is natuurlijk belangrijk dat je leidingen proper blijven. Giet daarom bijvoorbeeld één keer in de twee weken een kom kokend water met een paar druppeltjes afwasmiddel door de leidingen. Het kokend water spoelt de leidingen dan schoon en maakt aangekoekte restjes los. Dit hoeft niet alleen bij je afvoer te gebeuren, maar je kunt ook even kokend heet water door de douche gooien of in het toilet.

Maak een chemische reactie in de leidingen

Naast kokend water met een beetje afwasmiddel is er nog een goedje wat je door de leidingen kan gooien om te zorgen dat je leidingen goed schoon blijven. Dit moet je niet één keer in de twee weken doen, maar je kunt twee keer per jaar een kopje baksoda in de afvoer gieten. Laat de soda een uurtje zitten en overgiet dit met azijn. De chemische reactie tussen baksoda en azijn zorgt er dan voor dat het goedje begint te pruttelen. Door dit proces komen er gassen vrij die het vuil in de leidingen oplost.

Leidingen die dieper in de grond zitten

Nu hebben we vooral tips gegeven die geschikt zijn voor de leidingen die dicht bij het oppervlak liggen. Als een verstopping verder in de grond zit, is het lastig om er zelf nog bij te komen. Je kunt dan gebruik maken van een rioolreinigingsslang. Die slang wordt aangesloten op een hogedrukreiniger. Onder hoge druk spuit je dan het vuil in de riool los. Het water dat in de afvoer en rioleringsbuizen komt maakt dan alle leidingen schoon. Helpt dit dan niet, dan kun je er altijd voor kiezen om een ontstoppingsdienst in te schakelen. Zij hebben vaak net meer tools en gereedschappen om de leidingen helemaal schoon te krijgen.