Kun jij ook zo genieten van tuintijdschriften doorspitten en eindeloos scrollen voor tuininspiratie op Pinterest? Wij ook! Een tuin inrichten vinden we dan ook een van de leukste dingen om te doen. Net zoals mode zijn ook tuinen onderhevig aan trends. Zo zijn er iedere zoveel jaar verschillende soorten tuinen die dan ineens helemaal hot zijn, of juist niet. Ben je benieuwd wat de meest populaire tuinstijlen zijn? In deze blog vertelt Tuintrend je er alles over!

De Japanse tuin: mysterieus en evenwichtig

De Japanse tuin en de nieuwste variant daarop: de Japandi tuin (Japans gemixed met Scandi) is op dit moment een super populaire tuinstijl. Steeds vaker wordt er gereisd naar verre oorden door zowel jongeren als ouderen. Dit zorgt ervoor mede voor dat steeds meer mensen open staan voor Oosterse en Aziatische invloeden in hun tuin. Daarnaast is het ook een compleet andere tuinstijl dan de veel geziene industriële tuin of de landelijke tuin. Deze trend zal voorlopig nog wel even aanhouden, dus ongetwijfeld zullen we in de toekomst steeds meer Japanse tuinen in Nederland zien!

De moderne tuin: strak en met interessante kleuren

De moderne tuin is favoriet bij velen omdat je hier veel verschillende kanten mee uit kunt. Waar de industriële en minimalistische tuin vaker gebruik maakt van basiskleuren, kun je met een moderne tuin lekker los gaan met kleuren. Hierbij kun je bijvoorbeeld tegels met een speciale print verwerken in je tuinconcept of juist je tuinbank decoreren met felgekleurde kussens. Voor de moderne tuin gelden eigenlijk weinig regels, behalve dat de basis strak is. Vaak wordt in een moderne tuin gebruik gemaakt van cortenstaal bakken, een tuinkamer en siergras.

De landelijke tuin: Comfortabel en warm

In een landelijke tuin maakt je veel gebruik van natuurlijke materialen zoals hout en riet. Het kleurenpallet is rustig, in natuurtinten zoals bruin, beige, wit en groen. In een landelijke tuin staat comfort centraal en er wordt een huiselijk gevoel gecreëerd door de toevoeging van veel decoratieve elementen. In een landelijke tuin vind je ook ronde vormen terug en voor tegels wordt vaak gebruik gemaakt van bruinrode klinkers, kinderkopjes of grind. Ook vind je in een landelijke tuin veel groen terug.

De industriële tuin: stoer en masculien

Houd je van donkere kleuren als zwart en antracietgrijs en robuuste materialen zoals hout en beton? Dan is een industriële tuin echt iets voor jou. Een industriële tuin heeft een stoere en masculiene uitstraling. Er wordt gebruik gemaakt van tegels met een betonlook, zwart metaal, staal en veelal strakke vormen. In een industriële tuin is ook plek voor groen. Vaak worden planten in een industriële tuin in lage, vaste plantenbakken geplaatst, om zo een strakke uitstraling te behouden.

De minimalistische tuin: rustgevend en eenvoudig

Wil je vooral tot rust komen in jouw tuin? Dan is de minimalistische tuin jouw ding! Hier vind je vooral niet te veel tierlantijntjes. In plaats daarvan staan er een paar statement meubels en grote objecten of planten in je tuin. Overigens kun je prima veel bloemen en lage struiken in een minimalistische tuin gebruiken, zolang je meubels rustig houdt. In een minimalistische tuin wordt veel gebruik gemaakt van rustige kleuren, grote tegels en een open tuinindeling. In een tuin met minimalistische indeling vindt je vaak vijvers en veel gras en groen. Let wel, alle planten zijn vaak wel geclusterd bij elkaar geplaatst, zodat je een overzichtelijk tuinplan houdt. Wil je graag een wellnesstuin aanleggen, dan is de minimalistische stijl de stijl die hier het meest op aansluit. Wil je dus het ultieme zen-gevoel in je tuin, kies dan voor een minimalistisch ontwerp.