Het laatste kwartaal van het jaar is alweer een tijdje bezig en het is dan ook van belang om te gaan evalueren hoe de resultaten van je bedrijf zich hebben ontwikkeld. Dat is heel gebruikelijk en het is van belang dat je dit op een goede manier doet. Je moet hierbij vooral realistisch blijven. Dit houdt in dat je eerlijk moet zijn over tegenvallende resultaten of plannen die niet hebben uitgepakt zoals je had gehoopt. Daarom is het verstandig om eens te kijken naar op welke manier je je bedrijf kunt laten groeien tijdens het volgende jaar. 

Richt je op grote opdrachtgevers

Er zijn erg veel verschillende bedrijven en deze bedrijven werken dan weer allemaal op verschillende manieren. Het is dan ook van belang om eens goed na te denken over op welke manier jij de omzet van je bedrijf het best kunt vergroten. Dit kun je in veel sectoren bijvoorbeeld doen door op zoek te gaan naar grote opdrachtgevers om mee in zee te gaan. Het is verstandig om eens goed na te denken over wat voor soort opdrachtgevers goed bij je passen. Als je bijvoorbeeld IT diensten levert en denkt dat bepaalde overheidsinstanties veel aan jouw diensten kunnen hebben, kan het slim zijn om een bedrijf dat weet hoe je een IT tender binnenhaalt in te schakelen. Dit soort bedrijven hebben de juiste expertise in huis om ervoor te zorgen dat jij mooie grote opdrachten binnen kunt halen. Zo behaal jij een voorsprong op je concurrentie

Neem nieuwe mensen aan die over de juiste expertise beschikken

Je kunt met je bedrijf nog zulke mooie opdrachten binnenhalen, wanneer je niet de juiste mensen in dienst hebt, zul je er niet in slagen om de opdrachten op een goede manier af te ronden. Daarom is het van belang om je best te doen om de juiste mensen aan te trekken met je bedrijf. Dat kun je doen door veel vacatures te plaatsen, maar je moet er dan alsnog voor zorgen dat je bedrijf aantrekkelijk is voor mensen die op zoek zijn naar een baan. Dat kun je bijvoorbeeld doen door de arbeidsvoorwaarden voor al je werknemers te verbeteren, maar een hoger loon kan in bepaalde sectoren ook al genoeg zijn om de werknemers voor het kiezen te hebben.