Vind je het lastig om een rijschool te kiezen? Je bent niet de enige, want waar moet je eigenlijk op letten? Bovendien heb je als het goed is nog nooit een rijschool uitgekozen, dus het is weer totaal iets nieuws voor je.

Maar geen zorgen, met de tips die we in dit artikel met je gaan delen zorgen we ervoor dat het een stuk makkelijker voor je wordt om een keuze te maken.

Maak gebruik van de ervaringen van anderen

voor alles in het leven geldt dat wanneer je iets nieuws moet doen het handig kan zijn om ervaringen van anderen te gebruiken. Daarmee bedoelen we dat je bijvoorbeeld vrienden en familie kunt vragen bij welke rijschool zij hun rijbewijs hebben gehaald en of ze tevreden waren over die rijschool.

Verder heb je tegenwoordig natuurlijk tal van websites waarop je recensies kunt lezen van oud leerlingen. Maak daar gebruik van. Schrik niet als je ergens een negatieve review ziet staan. Waar je met name naar moet kijken is de onderbouwing van de review. Wat zijn de argumenten voor een goede of slechte beoordeling en zijn die argumenten voor jou belangrijk of vind je ze niet zo relevant?

Verder kun je zelf natuurlijk op zoek gaan naar rijscholen. Om snel een selectie van rijschool te maken raden we je aan om in Google een zoekopdracht op ‘rijschool + plaatsnaam’ te doen. Dus bijvoorbeeld ‘Rijschool Amsterdam’. Op die manier krijg je snel veel rijscholen bij jou in de buurt.

Automaat of schakel?

Stel jezelf de vraag of je in een automaat of schakelauto autorijlessen wilt doen. Niet iedere rijschool biedt namelijk de mogelijkheid om in een automaat te lessen. Goed om te weten: een elektrische auto is altijd een automaat. 

En omdat elektrische auto’s steeds meer de standaard worden kan het interessant zijn om te besluiten om in een automaat te gaan lessen. Als je een schakelauto gaat lessen en je de examens haalt dan mag je zowel in een schakelauto als in een automaat rijden.

Boek een proefles

We raden je aan om nooit zomaar bij een motorrijschool te gaan lessen voordat je een proefles hebt afgenomen. Tijdens de proefles ervaar je of de instructeur bij je past en of de manier van lesgeven aansluit bij wat jij prettig vindt.

Doorgaans is het zo dat een proefles voor motorrijden niet gratis is, maar dat je tegen een gereduceerd tarief de les kunt volgen. Dit is bedoeld om te voorkomen dat mensen allemaal gratis proeflessen afnemen en vervolgens geen klant worden.

Overweeg een lespakket

Het kan prijstechnisch interessant zijn om een lespakket af te nemen in plaats van losse motorrijlessen. Het enige waar je op moet letten is dat je niet een onnodig groot pakket afneemt. Wij adviseren je om aan de instructeur te vragen welk lespakket je het beste kunt afnemen. Meestal kunnen ze op basis van de proefles daar een uitspraak over doen.

Als je twijfelt tussen twee pakketten, dan raden we je aan om voor het kleinere parket te kiezen. Als blijkt dat het nodig is dat je nog een aantal losse lessen moet afnemen is dat geen probleem. Op die manier voorkom je dat je onnodig lessen koopt die je vervolgens niet volgt omdat je al geslaagd bent.