Het veilig vervoeren van een auto met een autoambulance vereist zorgvuldige voorbereiding, aandacht voor detail en het juiste gebruik van apparatuur. Of je nu een auto moet verplaatsen voor reparatie, verkoop of een ander doel, het correct laden, vastzetten en vervoeren op een autoambulance is van cruciaal belang om schade aan het voertuig en mogelijke verkeersrisico’s te voorkomen. Hier zijn enkele belangrijke stappen om een auto veilig te vervoeren met een autoambulance.

Kies de juiste autoambulance

Zorg ervoor dat de autoambulance die je gebruikt geschikt is voor het voertuig dat je wilt vervoeren. De afmetingen, het laadvermogen en de specifieke kenmerken van de ambulance moeten voldoen aan de behoeften van het voertuig.

Controleer de ambulance

Voordat je begint met laden, controleer je de staat van de ambulance. Zorg ervoor dat het bedieningsmechanisme goed werkt, de bandenspanning correct is, de verlichting functioneert en er geen tekenen zijn van beschadigingen of defecten die de veiligheid kunnen beïnvloeden.

Voer de juiste voorbereidingen uit

Zorg voor een geschikte laadzone, idealiter een vlak en stabiel oppervlak. Rijd de autoambulance naar een plek waar je veilig kunt werken, met voldoende ruimte om de auto te laden zonder obstakels of verkeersrisico’s.

Laad de auto correct op

Rijd de auto voorzichtig op de ambulance. Zorg ervoor dat je de juiste hoek neemt om schade aan de auto of de ambulance te voorkomen. Plaats de auto centraal op de ambulance en zorg ervoor dat deze evenwichtig en recht staat.

Bevestig de auto stevig

Gebruik geschikte spanbanden om de auto veilig op zijn plaats te houden. Bevestig de spanbanden aan de voor- en achterkant van de auto, waarbij je ervoor zorgt dat deze stevig zijn maar niet te strak worden aangetrokken om de vering of carrosserie te beschadigen.

Controleer de stabiliteit

Test zorgvuldig de stabiliteit van de bevestiging door lichtjes aan de auto te trekken om te controleren of deze stevig vastzit. Controleer ook of de remmen van de ambulance correct werken voordat je vertrekt.

Rij voorzichtig

Vermijd scherpe bochten en abrupte manoeuvres tijdens het rijden. Houd rekening met de extra lengte en breedte van de ambulance, en zorg voor voldoende ruimte bij het inhalen en afslaan.

Vermijd hoge snelheden

Rij met een gematigde snelheid en houd je aan de verkeersregels. Te hoge snelheden kunnen de stabiliteit van de lading beïnvloeden en verkeersrisico’s vergroten.