De APK kennen we allemaal, maar waarom is deze keuring eigenlijk verplicht en wat wordt er allemaal gekeurd? Ontdek het allemaal in dit blog.

Wat is de APK?

De APK is een keuring die wettelijk verplicht is voor alle auto’s die in Nederland rondrijden. De wettelijke verplichting is er niet voor niets. De overheid wil namelijk dat er alleen auto’s op de weg rijden die veilig en betrouwbaar zijn. Dat is niet alleen goed voor de veiligheid van alle weggebruikers, maar ook voor milieu.

Wat wordt er allemaal gekeurd tijdens de APK-keuring?

Er worden allerlei checks uitgevoerd op het gebied van milieueisen en de verkeersveiligheid van het voertuig. Enkele voorbeelden van zaken die gekeurd worden tijdens de APK-keuring zijn:

  • De banden (de algehele staat van de banden en de dikte van het profiel).
  • De emissie van schadelijke stoffen
  • Richtingaanwijzers en verlichting
  • De carrosserie (roest en schade)
  • De gordels
  • Remsysteem
  • Schokdempers

Wat gebeurt er als je auto wordt afgekeurd?

In dat geval moet je de zaken waarop de auto is afgekeurd laten verhelpen. Dus concreet komt het erop neer dat je reparaties moet laten uitvoeren waardoor je voertuig wel door de APK-keuring komt.

Het is overigens niet zo dat deze werkzaamheden automatisch worden uitgevoerd door autobedrijven als ze een auto hebben die niet door de keuring komt Je hoort dus altijd eerst een telefoontje te krijgen voor overleg of de benodigde reparaties uitgevoerd moeten worden of niet. 

Op dat moment is het goed om even stil te staan bij de vraag of de reparaties financieel verantwoord zijn. Met andere woorden, is de auto het waard om in te investeren zodat hij door de APK-keuring komt of is het misschien beter dat je naar een nieuwe auto of een occasion op zoek gaat?

Wat zijn de gevolgen als je je auto niet op tijd laat keuren?

In dat geval kun je een forse boete krijgen die nog veel duurder is dan de APK-keuring zelf. Laat je auto daarom altijd op tijd bij de garage keuren om vervelende situaties te voorkomen. Weet overigens dat het mogelijk is om twee maanden voordat de APK datum verloopt de auto te laten keuren. Tot slot is het goed om te weten dat het niet voor iedere auto verplicht is om de APK-keuring jaarlijks te doen. Informeer bij je garagebedrijf naar de regels voor jouw voertuig.